Een gesprek met Olivier Fortamps, Europees Kampioen Figuur in 2015

We ontmoeten Olivier in Il Capriani, waar hij enthousiast komt binnenwaaien voor een gesprek over zijn leven en zijn waterskicarrière. Olivier werd in 2015 Europees Kampioen Figuren, een titel die sinds 1978 niet meer achter een Belgische naam geschreven werd. Met grote glimlach vertelt hij hoe hij gisteren het nieuwe waterskiseizoen gestart is. ‘Het water was nog erg koud, maar zo heb ik het het liefst’, aldus de energieke all round waterskier.

Hoe is waterskiën in je leven gekomen?

Ik kom uit een familie met een waterskitraditie. Op 5-jarige leeftijd stond ik voor het eerst op ski’s op het water van l’Eau d’Heure. Ik heb veel geskied bij de Vlaamse Waterskifederatie en vervolgens in Vilvoorde. Ik hoop dezelfde passie voor het waterskiën aan mijn zoontje te kunnen doorgeven. Hij wordt dit jaar 5, en hij heeft al duidelijk aangegeven dat hij het komende seizoen zeker wil skiën.

Je hebt een mooie palmares op jouw naam staan. Kan je even schetsen wat de hoogtepunten in je waterski-carrière zijn?

Voor mij zijn er 3 hoogtepunten die eruit springen. In 2015 werd ik Europees Kampioen bij het figuurskiën. Ik ben erg fier op deze titel vermits het van 1978 dateerde dat een Belg deze nog behaalde. In 2014 werd ik Europees Kampioen en Wereldkampioen in Figuur en Overall bij de senioren, wat ook een mijlpaal was. Maar de mooiste prestatie was wel deze in 2011. Ik onderging toen een zeer ingrijpende operatie om een stukje van mijn lever af te staan aan mijn toen negen maanden oude zoontje. Men kon mij vooraf niet vertellen of ik ooit nog zou mogen waterskiën, en dus had ik mijn boot al verkocht. Na een herstelperiode van 3 maanden besloot ik er toch terug voor te gaan, en zette ik mijn beste prestatie ooit neer. Het is toen dat ik me bij de MWK heb aangesloten, omdat ik me er erg goed voelde.

Op welke manier hebben deze successen een invloed op jouw leven gehad?

Het is fijn om erkenning te krijgen, niet enkel in België maar ook in de Benelux. Ik merk dat men toch naar mij kijkt als een referentie in het vak, wat maakt dat ik veel advies en les mag geven. En dat is ook wat ik graag doe, mijn eigen ervaringen overdragen aan een generatie van jonge skiërs. Dus eigenlijk hebben mijn successen ertoe bijgedragen dat ik vandaag kan en mag doen wat ik graag doe.

Succes is altijd een combinatie van factoren. Talent is er één van, maar welke andere elementen hebben gemaakt dat je deze prestaties hebt kunnen neerzetten?

Je moet in de eerste plaats in jezelf geloven. Als Belg komen we uit een klein land, met weinig middelen om goed en veel te kunnen trainen. Ik heb altijd hard moeten werken om met minder faciliteiten toch door te zetten.

Ontzettend belangrijk zijn ook de mensen die naast jou staan. Ik heb het geluk gehad, vroeger en nu, om te kunnen skiën met heel ervaren mensen.

 

 

Sport op dit niveau vraagt toch ook nog andere zaken om in conditie te blijven. Wat doe jij om op dit niveau te blijven presteren?

Waterski is een hobby, naast een voltijdse baan bij een financiële instelling, mijn bijberoep als verdeler van waterski uitrusting en mijn gezin. Om alle ballen in de lucht te houden, is een goede conditie een minimum basisvereiste. Om in optimale vorm te blijven voor het skiën, breng ik wel wat uren door in de fitness. Daar word ik begeleid door een sportcoach, die veel ervaring heeft met atleten en mij de juiste programma’s kan aanreiken. Ik merk, dat hoe ouder ik word, hoe meer het erop aan komt mijn zwakke punten onder controle te houden. Mijn kruisband is mijn achillespees, en vraagt voortdurend extra aandacht.

Heb je ooit moeilijke momenten in je waterski-carrière gekend?

In 2004 heb ik tijdens het figuurskiën mijn kruisband gebroken. Een ernstige kwetsuur, waarbij een operatie onvermijdelijk was, gevolgd door een herstel van ruim 10 maanden. Fysiek was dat een dieptepunt. Sindsdien ben ik een goede en geregelde klant van dokters en kinesitherapeuten. Een moeilijke periode heb ik ook gehad in 2012 en 2013. Mijn vrouw en ik brachten toen veel tijd door met ons zoontje in het ziekenhuis, waardoor het skiën naar de achtergrond verdween. Het is echter nooit bij me opgekomen om te stoppen met waterskiën, daarvoor is de passie te groot.

Vandaag verdeel je waterskimateriaal. Waarvoor kunnen waterskiërs bij jou terecht?

Waterskiërs kunnen bij mij terecht voor waterski’s, bindingen, hendels en wetsuits. Ik ben invoerder van D3, Reflex, Masterline, HO, Radar en Camaro. Dit is begonnen als een hobby, waarbij vooral vrienden en kennissen bij mij kochten, maar ik merk dat de mond- aan- mond reclame goed werkt. Het is een bijberoep, maar ik doe dit wel met de nodige aandacht en liefde. Vanuit mijn ervaring, die ik opgebouwd heb tijdens mijn studententijd in de VS door gedurende 6 jaar veel tijd door te brengen met de beste skiërs ter wereld, kan ik op die manier one stop shopping met advies aanbieden.

Welke plannen heb je nog voor de toekomst?

Ik kijk er naar uit om op een dag naast mijn zoon Antoine te kunnen skiën. Hij heeft zelf al aangegeven dat Sasha Hens dan moet varen. Het zou ook fijn zijn om mijn zaak in waterski uitrusting tot een voltijdse activiteit uit te bouwen. En misschien wil ik ook nog wel een hond kopen …

Tot slot hoop ik dat ik nog lang bij de MWK mag skiën. Ik apprecieer de sfeer die er hangt, de mensen waarmee ik samen kan skiën, de goede skicondities en het bestuur. Ik voel een bijzondere connectie met de club en merk dat ze meer en meer een nieuwe generatie van skiërs aantrekt. Het is mijn grote wens om mijn passie en ervaringen over te dragen aan deze opkomende waterskiërs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *