Interview met Manu Spoo, voorzitter MWK Sportraad

Als voorzitter van de MWK Sportraad, combineert Manu twee grote passies: ondernemen en waterskiën. Geboren in een gezin van ondernemers én waterskiërs valt de appel niet ver van de boom. Zijn leven zit vol uitdagingen, zowel professionele als MWK-gerelateerde. Over deze laatste hadden we met hem een boeiend gesprek.

Op welke manier is waterski in jouw leven gekomen?

Mijn passie voor waterskiën vindt haar oorsprong langs moederkant: van jongs af aan ging mijn moeder met haar ouders waterskiën in Frankrijk, aan het Lac de Serre-Ponçon. Daar heeft ze mijn vader ontmoet, die haar daar trouwens ten huwelijk vroeg. Samen kochten ze hun eerste boot. Ik werd geboren, en zolang ik mij kan herinneren is waterskiën in mijn leven geweest. Ik heb het echt met de paplepel binnen gekregen. Rond mijn zesde verjaardag kregen we een ligplaats in Walem en vanaf toen heb ik heel veel en intensief geskied. Ik kijk daarop terug als een fijne periode, hoewel ik als tiener weinig skiënde leeftijdsgenoten had en niet echt deel uitmaakte van het clubleven. Het waterskiën was voor mij vooral een solo-verhaal. Het is pas vanaf het ogenblik dat ik zelf ben beginnen werken, dat ik actiever werd in de club.

Hoe belangrijk is de sport zelf voor jou en hoe bepaalt dit jouw dagelijks leven?

Hoewel het waterskiën een belangrijke plaats inneemt in mijn leven, houd ik tijdens de wintermaanden een ‘winterslaap’: die maanden ben ik niet met de sport bezig en ligt mijn grootste focus op mij professionele activiteiten. Van zodra het seizoen start, leg ik me er helemaal op toe. Ik heb mezelf als doelstelling gesteld om dit jaar mijn 12 meter uit te doen. Ik pak het anders aan dan in mijn ‘jonge’ jaren. Toen skiede ik vooral op explosieve kracht. Nu wil ik ‘verstandig’ skiën: ik vraag advies, gebruik beter materiaal, doe geen zotte bewegingen en werk vooral aan mijn techniek.

Wat minstens even belangrijk is als het skiën, zijn de momenten die ik aan het water beleef met mijn familie en vrienden. Ik kan enorm genieten van de sfeer en de activiteiten rond het waterskiën.

Je bent voorzitter van de Sportraad van MWK. Kan je toelichten wat de rol is van de Sportraad? Wat doet de Sportraad anders dan de Raad van Bestuur?

De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor de ‘zakelijke’ aspecten van onze club. Denk aan de boekhouding, de financiën, het beheer van het clubhuis en wat daarmee te maken heeft, het ledenbeheer en de boottitularissen. De Sportraad staat in voor alle andere thema’s binnen de MWK. Wij werken aan initiatieven om het clubleven bruisender te maken, staan in voor de ontwikkeling van de sport door de verschillende soorten trainingsprogramma’s, zorgen voor de sportinfrastructuur (wedstrijdzone, slalompiste, schans, skimaterialen). Bovendien dienen we dossiers in bij de gemeente om subsidies te verkrijgen voor de club. Vandaag telt de Sportraad 9 leden, waarbij er nog ruimte is voor 1 bijkomend lid.

Wat wil je als voorzitter graag realiseren?

Inmiddels ben ik ruim 5 jaar voorzitter van onze Sportraad, en daarbij heb ik twee grote ambities. Enerzijds streef ik naar een interne werking binnen de Sportraad die vlot verloopt waarbij we als team mooie dingen kunnen neerzetten voor al onze leden. Anderzijds droom ik van een MWK waar de leden niet enkel naartoe komen voor het waterskiën, maar ook voor wat er te beleven is samen met de andere leden. Waar er veel goede vibes in de lucht hangen en waar mensen mekaar motiveren. Dit is ook wat ik toewens aan mijn zoontje en aan alle jongeren: dat ze kunnen opgroeien in een waterskiclub met leeftijdsgenoten en samen memorabele momenten meemaken.

Met welke andere projecten ben je in je leven bezig, naast jouw rol binnen MWK?

Als ondernemer en eigenaar van 2 bedrijven, leid ik een leven aan een hels tempo. Het ene bedrijf produceert industriële snijgereedschappen voor onder meer houtzagerijen en de voedingsindustrie. Het andere bedrijf is eveneens actief in snijgereedschappen, maar dan naar isolatietoepassingen gericht. Ik vind het boeiend om me, naast het strategische, ook met het menselijke en het technische bezig te houden.

Anderzijds ben ik een echte familyman: ik hecht veel belang aan het samenzijn met mijn gezin, waar eenvoudige dingen als koken en samen eten prioriteiten zijn.

Hoe kijk je naar de waterskisport in België?

Ik zie twee trends in het Belgische waterski gebeuren. Veel jongeren beoefenen verschillende sporten, en waterski is dan soms één van de vele sportactiviteiten. Waterski wordt geassocieerd met fun, en competitie houden ze voor voetbal, tennis of hockey. Ik merk dat ook bij wedstrijden, waaraan veel minder jeugd deelneemt dan vroeger. Het gevolg hiervan is dat er maar enkele jongeren aan de top staan in de Belgische waterskiwereld.

Verder zie een duidelijke kloof in leeftijdscategorieën: er wordt nog stevig geskied door twintigers en hun ouders, die meestal vijftigers zijn. Maar er zijn er een pak minder in de categorie van de tieners en de veertigers. Dit zien we ook in onze club. Ik vind dat we binnen MWK een voorbeeldrol hebben voor de andere Belgische waterskiclubs en dat we moeten proberen om hierin beweging te krijgen.

Welke boodschap wil je graag aan alle MWK-leden meegeven?

Geniet meer van wat de club te bieden heeft, neem deel aan events en kom zo in contact met andere leden. Dat voegt een extra dimensie toe aan het skiën en aan je leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *