Interview met Thomas Degasperi

De lijst met kwaliteiten en titels van deze flamboyante Italiaanse waterskiër is te lang om op te noemen. Thomas Degasperi behoort tot de top 3 van ’s werelds beste slalommers. Nog voor hij als kind leerde fietsen, bewoog hij zich gezwind op waterski’s over het water. Niet minder dan 8 keer staat de titel van Pro Tour kampioen op zijn naam en 5 keer die van Europees kampioen. En ja, hij werd zelfs voor de tweede keer Wereldkampioen in 2016. Ook buiten de waterskipiste, wordt hij geregeld gespot op de rode loper tussen de celebs. Het was met veel enthousiasme dat Thomas instemde met een gesprek voor onze MWKonnekt …

Je bent geboren en opgegroeid in Trento, Noord-Italië. Hoe is waterskiën in jouw leven gekomen?

Mijn vader heeft al 40 jaar een waterskischool bij het meer van Caldonazzo. Het waterskiën zit dus in mijn bloed, en op mijn vijfde ben ik spelenderwijs beginnen waterskiën. Ik groeide op, bleef waterskiën, beleefde veel pret op het water met m’n vrienden. Al gauw werd waterskiën mijn leven. Op mijn veertiende won ik mijn eerste Europese Junior titel. Vanaf toen begon ik mijn sport ernstiger te nemen. Ik besloot er volledig voor te gaan op het moment dat ik 2 keer het Europees Kampioenschap won in de categorie -21 jaar en de Open Europese titel binnenhaalde. De toon was gezet …

Jouw sportcarrière heeft ongetwijfeld een grote impact op je jeugd gehad. Ik kan me voorstellen dat je vele hoogtepunten beleefd hebt. Heb je het gevoel dat je veel offers hebt moeten brengen?

Mijn vader heeft me altijd gestimuleerd om veel aan sport te doen. Pas later heb ik me gerealiseerd dat ik op dat vlak fantastische kansen gekregen heb. Als jonge kerel speelde ik tijdens de wintermaanden voetbal, deed ik aan alpine skiën, leerde ik judo en zwom ik. Alles op competitieniveau. Al deze sporten waren de perfecte voorbereiding voor mijn waterskiseizoen. Bovendien heb ik uit elke sport veel kunnen leren, ook mentaal. En daar komt het in competitiesport op aan. Sport was mijn leven, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar offers heb voor moeten brengen. Integendeel, ik zie het eerder als een enorme verrijking in mijn leven.

Als je terugblikt op je waterskicarrière tot nu toe, wat is voor jou het absolute hoogtepunt? En was er ergens een moment dat je het ook echt moeilijk gehad hebt?

Het meest memorabele en ook pakkende moment, was het winnen van de wereldtitel. Dat twee keer mogen beleven, is onbeschrijfelijk. Iedereen droomt er toch van om ooit op dat prestigieuze podium te kunnen staan? De andere titels hebben me ook veel voldoening gebracht, maar zo’n wereldtitel blijft bijzonder. Moeilijke momenten? Zeker! Hoewel ik mag zeggen dat ik veel meer op mijn tanden heb moeten bijten bij het begin van mijn carrière. Ik trainde veel en hard, er werd gezegd dat ik veel potentieel had, maar toch greep ik in de finales steevast naast de overwinning. Ik wilde zo graag successen boeken, maar die bleven uit. Mijn doorzettingsvermogen was toen mijn beste kwaliteit.

Hoe ziet een typische dag voor jou eruit?

Ik sta meestal vroeg op ’s morgens, en ga dan naar het meer om een eerste set te skiën. Naast waterskiër ben ik ook coach, en ik werk met de meeste leerlingen in de voormiddag. Na de lunch zetten we de lessen verder en in de latere namiddag ga ik naar de gymzaal om mijn oefeningen te doen. Voor mij is het belangrijk om me sterk in mijn lichaam te voelen. Als ik me sterk voel in mijn lichaam, ben ik ook sterk in mijn hoofd. Ik hecht veel belang aan een goede mindset. De winnaars in sport zijn zij met de sterkste mindset.

Je bent niet enkel een succesvolle waterskiër, je bent ook bekend als een goed zakenman. Op welke manier is dit een extra troef in je sportcarrière?

Ik bekijk waterskiën niet louter als een sport, voor mij zijn er nog andere dimensies. Ik breng het waterskiën graag onder de aandacht en hou van de visibiliteit daarrond. Een tijdje geleden nam ik deel aan het televisieprogramma Dancing with the stars, en in alle bescheidenheid mag ik zeggen dat ik daar schitterde. Het was bovendien een unieke ervaring, net zoals de reclamespot (https://www.youtube.com/watch?v=z7gHuor8c5E) waarin ik voor een producent van energiedrankjes meer dan 20.000 keer op de buis verscheen in de VS en Canada en ruim 45 miljoen kijkers inspireerde om 5hour energy te drinken. Ik heb verschillende interessante sponsorcontracten, die ik heb verkregen door out of the box te denken en blijvend te kijken naar nieuwe opportuniteiten.

Je leeft in en leidt een waterskischool in Florida. Je groeide op in een waterskischool in Italië. Welk type leven verkies je, dat in Italië of dat in de VS?

In de winter ben ik in Florida, en tijdens de zomermaanden ben ik in Italië, in de waterskischool van mijn vader. Italië is mijn geboorteland, daar liggen mijn roots en heb ik ook de meeste vrienden. Als professioneel waterskiër moet ik tijdens de wintermaanden betere weersomstandigheden opzoeken, zodat ik kan blijven doortrainen. Ik hou van Florida, maar mijn hart en mijn thuis liggen in Italië.

Wat is voor jou de grote uitdaging als je andere waterskiërs coacht? Welk advies wil je graag meegeven?

Elke leerling is verschillend. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere. Ik probeer elke keer die specifieke zaken te vinden, die maken dat de skiër meer inzicht krijgt in de sport en in zijn of haar bewegingen. Ik zoek naar de quick wins, zaken die relatief eenvoudig kunnen aangepast worden en een grote vooruitgang meebrengen. Maar bovenal, is het zo belangrijk om dankzij het waterskiën nieuwe mensen te leren kennen en samen fun te beleven. Als het plezier er is, komt de rest vanzelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *