Interview met Sonja Niveau, Belgisch recordhoudster Slalom Dames +55

Begin september scoorde ze op eigen water een nieuw Belgisch record slalom bij de dames +55 en deed ze 5,00/52/16,00. Het lijkt wel op de tijd geen vat heeft op deze dame. Sonja Niveau is gedreven, heeft veel pit en een sympathieke uitstraling. In een gesprek vertelt ze ons over haar passie voor waterski en over haar leven. Wat opvalt, is haar bescheidenheid en warme persoonlijkheid.

We kennen jou als fervente waterskier, maar we zijn ook benieuwd om te weten wie je bent buiten het waterskiën.

Binnen mijn gezin ben ik de partner van Joppe, heb ik één dochter en ben ik de fiere oma van twee kleinkinderen. In mijn professioneel leven kan ik terugblikken op een ruim 37-jarige loopbaan bij Leonidas, waarvoor ik nog steeds fulltime werk als shopmanager voor de winkels in Wijnegem en Antwerpen. We wonen in Hoevene, wat wel een eindje rijden is tot Walem. Op sportief vlak ben ik actief in het bestuur van de lokale turnkring en speel ik wekelijks tennis. Tijdens de wintermaanden ben ik een gepassioneerd sneeuwskister.

Op welke manier is waterski in jouw leven gekomen?

Door de liefde, en dat gebeurt wel vaker zie ik. Toen ik Joppe leerde kennen, wilde ik graag eens proberen skiën achter zijn boot. Het was liefde op het eerste gezicht … ook voor het waterskiën. Toch ben ik pas rond mijn veertigste met de piste aan de slag gegaan. Joppe is altijd een echte coach voor mij geweest. Zonder hem zou ik nooit geraakt zijn waar ik nu sta en zou ik waarschijnlijk nog steeds aan 43 km/u skiën.

Hoe belangrijk is de sport zelf voor jou en hoe bepaalt dit jouw dagelijks leven?

Het waterskiën is voor mij heel belangrijk. Vroeger kwam ik dagelijks, nu ‘beperk’ ik mij tot de weekends en verlofdagen. Ons verlof brengen we steevast in Walem door, zeker bij mooi weer.

Ik hou van een gezonde levensstijl, en let op mijn voeding. Ik zondig wel af en toe wel af en toe met een glaasje wijn, daar kan ik ook erg van genieten. Ik probeer in goede conditie te blijven, ondermeer door mijn wekelijkse aquabootcamp. Dat is een stevige versie van aquagym.

Sport is voor mij een uitlaatklep en het waterskiën heeft daarbij verschillende dimensies. Het daagt mij uit om niet in mijn comfortzone te blijven en mijn grenzen te verleggen. Verder is er een grote sociale component, waarbij we een leuk groepje vormen met mensen die veel delen samen. Tot slot kan ik het samen doen met Joppe en de rest van mijn gezin en ontstaan er zo fijne familiemomenten.

Op welke prestatie ben je het meest trots?  

Ik heb een intens moment van euforie beleefd op het ogenblik dat ik bij de dames +45 tijdens de wedstrijd voor de eerste keer mocht inkorten. Maar het meest trots ben ik op het hele proces dat ik gemaakt heb en nog steeds maak: hoewel ik pas sinds mijn veertigste in de piste ski, blijf ik nog steeds vooruitgang boeken. En dat is nog zoveel meer waard dan dat ene moment.

Hoe kijk je naar de waterskisport in België?

Ik vind dat het wedstrijd skiën toegankelijker zou moeten gemaakt worden: soms moet je ver rijden om dan maar één kans te hebben. Je betaalt best wat inschrijvingsgeld en als je pech hebt, is het binnen de kortste keren voorbij. Dit kan demotiverend zijn, ook voor jongeren. In dat kader vind ik de MWK Senior Slalom Cup ideaal, omdat je twee kansen krijgt.

Welke figuren uit de waterski- of sportwereld inspireren jou en op welke manier?

Ik heb een enorme bewondering voor atleten die begaan zijn met hun sport én op het juiste moment kunnen pieken. Kijk bijvoorbeeld naar een Sven Nijs, een Roger Federer of een Kim Gevaert, die perfect mentaal en fysiek uitgebalanceerd zijn. Ook voor de oudere generatie waterskiërs heb ik veel bewondering, zoals bijvoorbeeld Jef De Ryck.

Welke ambities heb je nog voor de komende jaren?

Ik heb er nog wel wat. Op training wil ik graag verder geraken aan een lengte van 14 meter. Op competitievlak deed ik dit jaar 5 boeien aan 16 meter, en zou ik dit volgend seizoen graag uitdoen.

In de eerste plaats wil ik vooral gezond blijven, en hoop ik dat mijn kleinkinderen ook hun ding vinden in een sport die ze met passie kunnen doen.

Welke boodschap wil je graag aan alle MWK-leden meegeven?

Ik wens alle leden toe dat ze nog veel en lang kunnen skiën. Dat iedereen respect heeft voor het niveau van de ander, wat dat ook moge zijn. En dat we er als MWK samen staan en iets betekenen op de kaart van de Belgische waterskisport.

2 antwoorden
 1. Diercken
  Diercken zegt:

  Wij kennen Sonja en de Joppe al zovele jaren en hebben nooit geweten wat een straffe madam zij wel is.
  top is dat

  Jeannine en Leo Diercken

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *