De MWK zet rietplanten voor milieuvriendelijkere en kwalitatievere sportbeleving

Beste leden,

De slalommers onder ons hebben het afgelopen seizoen allicht gemerkt: we hebben erg veel last van backwash. Uiteraard kunnen we dit niet zo laten, we hebben een reputatie hoog te houden en willen ten alle tijden het beste watervlak bieden aan onze leden en wedstrijdskiërs. In deze maand december worden rietplanten geplaatst langs de oever van de kleine dijk in de competitiezone.

Hiermee verbeteren we ons watervlak en dragen we ons steentje bij voor het milieu.

Meer informatie kan je hieronder vinden, in het persbericht dat naar de Mechelse perscontacten werd verstuurd:

MECHELEN – De site van de Mechelse Waterski Klub (MWK) kreeg recent een heuse make-over waarbij het watervlak werd omgetoverd tot overstromingsgebied. Deze aanpassingen brachten echter enkele nare gevolgen mee voor de club. Het veranderende waterpeil zorgde voor meer backwash. De club komt met een zeer mooi en milieuvriendelijk initiatief om dit te counteren: rietplanten.

De leden van de waterski club klaagden dit seizoen van last van backwash, dat is een gevolg van de aanpassingen naar een overstromingsgebied. Backwash is een term die vooral gekend is in de waterskiwereld. Het gaat om het fenomeen wanneer de golfslag die de boot teweegbrengt, op de kant terugkaatst en weer het watervlak opgaat. Dit zorgt voor woelig water, wat het voor de waterskiërs moeilijker maakt om hun sport uit te oefenen. De club vond weliswaar de perfecte oplossing om dit probleem tegen te gaan. Uit eigen initiatief (en investering) laat de club door een professioneel bedrijf rietplanten planten in de waterkant.

Als Mechelse club, gelegen aan de Blarenberglaan in de Industriezone Mechelen-Noord, verhogen we hiermee onze sportieve en kwalitatieve sportbeleving en laten we zien dat we tegelijk ook een milieuvriendelijk imago nastreven. Want het is een sport in de natuur, bijgevolg zijn we ook afhankelijk van de natuur. Willen we onze sport blijven beoefenen, dan moeten we er ook zorg voor blijven dragen.

De rietplanten zijn alvast een grote meerwaarde voor de fauna en flora rond het watervlak. De gespecialiseerde firma Heyrman-De Roeck heeft alles geleverd en geplaatst, goed voor zo’n 600m2 met riet voorbeplante kokosmatten. Deze werden in de oever van de dijk geplant die zo de competitiezone afscheidt van het grote meer. De planten zijn 2 jaar oud en bieden daarom meteen een oplossing, zowel voor de waterskiërs als voor dieren en insecten als broed- en schuilplaats.

“Het is knap hoe deze sportclub een probleem wist om te zetten naar opportuniteiten. Het geeft aan dat ze kwaliteit en professionaliteit nastreven en daarbij steeds aandacht hebben voor maatschappelijke thema’s. Want zo is er ook een aanbod voor personen met een beperking, werken ze met een sociaal tarief en nu dus ook met aandacht voor het milieu. Zo maken ze hun sport toegankelijk voor alle Mechelse sporters en zorgen tegelijk dat dit in optimale omstandigheden kan.”, aldus sportschepen Abdrahman Labsir.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *