Interview met Sasha Hens, nieuwe voorzitter MWK Sportraad

Waterski is zijn leven. Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat hij voor zijn sport of voor de club in de weer is. Terwijl hij zelf door de slalompiste scheert, inspireert hij jonge waterskiërs om een stapje verder te gaan. Bekend binnen onze club en ver daarbuiten, vertelt Sasha Hens (28) ons over zijn leven als waterskiër en over zijn nieuwe uitdaging als voorzitter van de Sportraad.

Je bent als het ware in de waterskiboot geboren. Hoe herinner je je het waterskiën in je kindertijd?

Mijn beide ouders, die mekaar trouwens in de club hebben ontmoet, waren waterskiërs, dus is het niet verwonderlijk dat het ook in mijn genen zit. Als peuter nodigde ik mezelf bij iedereen uit om mee in de boot te gaan en te kijken naar de skiërs. Thuis bootste ik dan het slalommen en figuurskiën na in de woonkamer. Mijn eerste ervaring op het water was samen met mijn vader die me mee op zijn ski’s nam. Daarna volgde de bar en monoskiën. Vooraleer ik aan mijn eerste piste toekwam, maakte ik nog even een omweg naar wakeboarden. Rond mijn 8ste nam ik voor de eerste keer deel aan de jeugdpromotiewedstrijden. Mijn prestatie verraste iedereen positief en vanaf dan was ik gelanceerd in de Belgische waterskiwereld.

Hoe belangrijk is de sport voor jou en hoe bepaalt dit jouw dagelijks leven?

De sport is mijn leven. Dat maakt dat ik actief ben in de club. Een groot stuk van mijn sociaal leven bevindt zich hier: mijn familie, mijn beste vrienden en enkele goede kennissen zijn allemaal waterskiërs, ook buiten MWK. Ik ben hier bijna dagelijks en ook mijn vakanties staan in het teken van waterski. Wat ik zo bijzonder vind aan deze sport? Het gevoel om op het water te staan is geweldig. Bovendien is het best een stoere sport, die heel veelzijdig is. Persoonlijk vind ik slalom de meest saaie discipline, in vergelijking met figuurski en schansspringen. Ook tijdens de wintermaanden blijf ik actief met zaal- en veldvoetbal. Ik proef graag van verschillende sporten.

Je hebt al heel wat mooie titels op jouw naam staan, op welke prestatie ben je het meest trots?

Je bent maar zo goed als je laatste titel. Vorig jaar werd ik Belgisch Kampioen schansspringen, daar ben ik vandaag het meest fier over. Zoals iedereen, heb ik ook moeilijke momenten gekend in mijn waterski-carrière. Het overlijden van mijn vader tijdens mijn tienerjaren, had een grote impact omdat mijn leven even niet meer in het teken stond van waterski. Bovendien was ik als puber met andere dingen bezig dan sport. Als ik daar op terugblik, was dit een dipje in mijn carrière.

Je bent sinds kort voorzitter van de Sportraad van MWK. Wat maakt dat je deze uitdaging bent aangegaan?

Samen met Pieter-Jan Vandevelde ben ik al tien jaar in de Sportraad. Ik had eerder al overwogen om me kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, maar als student was dat niet echt haalbaar. Bovendien was Manu Spoo toen de geknipte persoon om deze rol op te nemen. Vandaag liggen de kaarten anders. Nu Manu voorzitter is van de club, is de timing perfect en voel ik me helemaal klaar om deze uitdaging aan te gaan.

Met welke andere projecten ben je in je leven bezig, naast jouw rol binnen MWK?

Als ik niet met waterski bezig ben, zijn er een drietal andere zaken die voor mij belangrijk zijn. In de eerste plaats is dat mijn familie en mijn partner, die allemaal ook betrokken zijn in het waterski-gebeuren. Ten tweede heb ik wel wat ambities op professioneel vlak. Ik heb een toffe job als productmanager bij Saint-Gobain Weber, een bedrijf dat toonaangevend is op het gebied van industrieel vervaardigde premix mortels en lijmen. Mijn job ligt helemaal in het verlengde van mijn derde ‘project’, de renovatie van mijn huis. Ook hier kan ik me helemaal in uitleven.

Hoe kijk je naar de waterskisport in België?

De waterskisport is in mijn ogen onvoldoende uitgebouwd. Ik durf zelfs zeggen dat het lijkt alsof de sport de laatste vijftien jaar ‘slapend’ is. En dat is niet alleen zo in België, ook in de rest van de wereld zie ik dit fenomeen. We staan op een punt dat we het tij moeten keren. Ik besef wel dat waterskiën een eerder hoogdrempelige sport is en dat jongeren minder kans hebben om ermee in aanraking te komen dan pakweg voetbal. Daardoor is er weinig instroom. Gelukkig zijn we binnen de MWK een buitenbeentje, en gaan we er als club op vooruit. Het vorige bestuur heeft goede fundamenten gelegd om de sport vooruit te trekken. Bovendien hebben we veel instroom van jeugd die geïnspireerd zijn om te groeien in het waterskiën.

Welke dromen koester je?

Mijn grootste droom is die van een lang en gelukkig leven, waarbij een goede gezondheid de grootste zegen is. Het voorbije jaar heb ik ervaren dat dat minder vanzelfsprekend is dan we denken. Blijven waterskiën, ook als ik oud word, is ook iets waarop ik hoop. Mijn grote voorbeeld hierbij Jef De Ryck. Op korte termijn zou ik heel erg gelukkig zijn als ik in het competitie skiën opnieuw een mooie prestatie kan neerzetten.

Welke boodschap wil je graag aan alle MWK-leden meegeven?

In de eerste plaats wil ik graag vertellen hoeveel geluk we in onze club hebben met de bestaande infrastructuur en het kader waarin we onze hobby kunnen beoefenen. Zelfs de grote baas van Malibu was onder de indruk toen hij onze club bezocht en noemde het één van de mooiste in Europa. Het is aan het bestuur en aan de leden om er iets van te maken. Aan de jeugd zou ik willen zeggen: ‘Probeer zoveel mogelijk te skiën en plezier te maken. Soms is waterski een erg afstraffende sport, maar blijf ook dan in jezelf geloven’.

 

1 antwoord
  1. Astrid Van den Bosch
    Astrid Van den Bosch zegt:

    Zeer mooi artikel! Zoals Sasha al zei was deze winter voor ons allen en vooral voor hem, de moeilijkste uit ons leven. Super gelukkig dat alles voorbij is en we de draad terug kunnen oppikken. Sasha is daar zelf een prachtig voorbeeld van. Na een zware fysische en mentale periode staat hij terug op het water , met meer motivatie en enthousiasme dan ook. Dankbaar en gelukkig dat hij zijn favoriete sport terug kan beoefenen met volle overgave.
    Je bent altijd sterker dan je zelf denkt. SPORT en vooral voor ons de waterskisport helpt ons de dingen te doen vergeten en lichamelijk sterk(er) te worden. De zomer is ons tot hier toe zeer gunstig geweest. Laten we er samen een topseizoen van te maken. We hopen dat de iedereen zoveel mogelijk aan de activiteiten meedoet en wedstrijden bijwoont. De clubsfeer zit er al goed in maar we kunnen er nog wat schepjes bovenop doen. Proficiat aan de nieuwe voorzitter Manu Spoo. Ik ben alvast fan van deze jonge ploeg, maar als bija ’30’-jarig lid ben ik nog steeds een heel enthousiaste waterskier en hoop dit ook nog lang te kunnen doen. Veel succes aan de jonge ploeg !!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *