Waarom zijn er niet méér vrouwelijke waterskiërs?

Fysiek of cultureel?

In alle disciplines van het waterskiën (slalom, figuur, schans, racing), zien we meer mannen dan vrouwen. Ligt de verklaring hiervoor in het fysieke verschil tussen beiden sexen? Vraagt waterskiën zoveel kracht, dat vrouwen door hun lichaamsbouw benadeeld zijn?

Volgens sommige kenners is dat je reinste onzin en hebben vrouwen, zeker als ze van kinds af aan starten, dezelfde mogelijkheden tot prestaties in het waterskiën als mannen.

Is het dan eerder een cultureel gegeven? In de meeste sporten zien we dat mannen veel talrijker actief zijn dan hun vrouwelijke beoefenaars. Want of het nu gaat om voetbal, basketbal, tennis, wielrennen, golf, … er is altijd een mannelijke meerderheid.

Drempels

Een mogelijke drempel om te waterskiën zou kunnen liggen bij … de boot. Want hoewel in veel gevallen een vrouwenmagneet, is de boot een heel mannelijk gegeven. Het varen en besturen, de technische onderdelen, de trailer, … zijn allemaal elementen die eerder neigen naar een mannelijke dan vrouwelijke invalshoek.

Misschien zijn vrouwen gewoon iets minder competitief dan mannen? Mogelijks, maar ook in het recreatieve waterskiën zien we minder vrouwen. En als er al niet genoeg zijn in het recreatieve, kunnen er te weing doorstromen naar competieniveau.

Waterskiën als verrijking

Vrouwen weten nog onvoldoende hoeveel waterskiën te bieden heeft. Het is veel meer dan een sport, het gaat over tijd doorbrengen bij het water, samen met vrienden of familie. Of reizen, om nieuwe waterskispots en bijgevolg andere delen van de wereld te ontdekken. Allemaal positieve ervaringen, die een verrijking in iemands leven zijn.

Vanuit MWK willen we graag meer vrouwen aantrekken om de passie voor het waterskiën te ontdekken. Of voel je er iets voor om actief deel te nemen aan het bestuur van onze club? Want ook daar kunnen wij nog wat girlpower gebruiken.

Heb je er zin in? Stuur een mailtje naar walter@mwk.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *